Omurilik Tümörleri

Beyin tümörlerine göre 4-5 kat daha az görülen ve genel olarak daha iyi huylu olan tümörlerdir. Omurilik dış zarının üzerinde (epidural) olabilecekleri gibi dış zarın altında (intradural)  ve hatta omuriliğin içerisinde (intramedüller) de oluşabilirler. Astrositomlar, epandimomlar, menenjiyomlar ve schwannoma’lar en sık görülen omurilik tümörleridir. Boyundan başlayarak sırt, bel ve kuyruk sokumuna kadar omuriliğin her bölümünde ortaya çıkabilirler.

Gece uykudan uyandıracak kadar kuvvetli sırt ve bel ağrıları, kol ve/veya ayak güçsüzlüğü, felç, uyuşukluk, idrar-büyük abdest yapamama veya tutamama bir omurilik tümörü varlığı olasılığını akla getirmelidir.

Tedavisinde, mikrocerrahi tekniklerle yapılan ameliyat en önemli basamaktır ve olguların çoğunda patoloji sonucuna göre başka ek tedavi gerekmez. Son yıllarda, ameliyat sırasında sinir dokusuna hasar vermemek veya en az etkilenme ile ameliyata devam edebilmek ‘elektronörofizyolojik monitorizasyon’ yani omuriliğe düşük voltajda elektrik akımı vererek bütünlüğünü gözleme tekniği uygulanmaktadır ve bu yöntem ameliyat başarını arttırmaktadır.

Yorumunuzu gönderin